20220804 Fietsen naar Ljubljana - Reisverslag uit Ljubljana, Slovenië van Peter en Odile Minnen - WaarBenJij.nu 20220804 Fietsen naar Ljubljana - Reisverslag uit Ljubljana, Slovenië van Peter en Odile Minnen - WaarBenJij.nu

20220804 Fietsen naar Ljubljana

Blijf op de hoogte en volg Peter en Odile

04 Augustus 2022 | Slovenië, Ljubljana

20220804 Met de fiets naar Ljubljana

We hebben de fietsen niet voor niets meegenomen. Ljubljana, hoofdstad van Slovenie ligt 19 km verderop, dus na het ontbijt gaan we sportief op weg. Meteen komt al de eerste uitdaging: de weg is nog niet af. We moeten dus over bulten grind, net gemetselde stoepranden en zandweggetjes richting de grote weg. Daarna komt de volgende uitdaging: de weg loopt niet langs de rivier maar gaat over een tweetal flinke heuvels richting de laagvlakte waar de grote stad ligt.

Na een invals/uitvalsweg van 5 kilometer (warm, saai, herrie, verkeer) komen we bij de binnenstad. We kiezen een fancy hotel uit om daar onze fietstas en helmen in bewaring te geven. Om de hoek zetten we de fietsen op slot en wandelen richting de kathedraal.

Ljobljana heeft een vrij compact oud centrum langs de rivier, met wat oude vakwerkhuizen en een plein met drie bruggen gebroederlijk naast elkaar. Voor de grap heeft men op 10 meter hoogte een waterslang opgehangen, zodat het lijkt dat er een plaatselijke regenbui is van 10 meter doorsnee.

Er is nog de mogelijkheid om naar de burcht te wandelen, 50 meter boven de stad. Maar daarvoor is het ons te heet. We vinden een terras in de schaduw en lunchen met een soepje, geserveerd in een brood. De temperatuur is nu toch wel ver boven de 30 graden en voor wat afkoeling zitten we in een park met een windje. Totdat er met een vette “pats” een klef klevend broodje tegen Peters hoofd wordt gegooid. “Wie deed dat?” roep ik en spring op. Niemand te zien. Was het dan toch één van die kraaien die zijn vondst uit zijn snavel liet vallen?

Voor de terugfietstocht is het ons te heet om weer over de heuvels te fietsen, dus zoeken en vinden we een omweggetje langs de rivier. Bijna bij de camping zou een restaurantje zijn voor een koele versnapering. Maar er is geen restaurant te zien. Wel zien we een aangepaste vrachtwagen staan, een “overlander” ofwel een soort “Dakar”-vrachtwagen, met Nederlands kenteken. Onder het schaduwdak zit een echtpaar dat alles heeft verkocht en is gaan reizen. Ze zijn nu 7 maanden onderweg en in Slovenie. Ooit nog naar Chili en naar Zuid-Afrika? Ze zien wel.

Wij gaan verder met onze reis, vinden de camping, rusten wat uit, nemen een koude douche en zijn uiteindelijk net op tijd voor sluitingstijd van het restaurant voor ons avondeten.

Peter en Odile

Reislustig echtpaar