Dag 3, 23 aug 2021
Blijf op de hoogte en volg Peter en Odile
23 Augustus 2021 | Kyrgizië, Bisjkek
Ontbijten met eitje, koffie, fruit en pap. In onze oase van Astoria Gardens. Peter heeft uitstekend geslapen, Odile dus wat minder door het gesnor, gebrom, gepuf en geronkel naast haar, als u begrijpt wat ik bedoel. Dat zal hopelijk de komende dagen minder worden. Gisteravond hebben we met Anna en Igor van Tumar Travel afgesproken dat zij vanavond 17:00 de huurauto komen brengen en dat we daarna samen willen eten om kennis te maken.
We lezen ons in op een bezoekje aan de Osh Bazar. Eén van de hoogtepunten van Bishkek met een keur aan handelswaar, groenten, fruit en specerijen, kleding en snuisterijen dat een beeld moet geven van Kyrgyzstan. Als we eenmaal aan de wandeling begonnen zijn, het is slechts 2 km verderop, wijst maps.me consequent naar links terwijl ik zeker weet dat het naar rechts is. We lopen naar rechts. Even later zien we op google.maps dat de Osh Bazar op maandag gesloten is. We lopen gewoon door.
Rond de hallen van de bazar, feitelijk een complex van vier grote hallen die dus vandaag gesloten zijn, staan honderden stalletjes en containers en hutjes waarvan de meeste gewoon bemand zijn. We kopen een handvol rozijnen voor de lekkere trek, noten voor het ontbijt, een emmer voor wasjes en plasjes, een trechter en een boodschappentas. Dat maakt hongerig dus op een klein terrasje bestellen we een soepje, een spies, nog een broodje en een kan thee waar geen einde aan komt. Tussen de locals is het goed toeven. We worden niet echt aangegaapt, nauwelijks aangesproken. Men is blijkbaar gewend aan toeristen.
Na deze lunch wordt het warmer en warmer en we wandelen terug naar het hotel voor een siësta.
als het vijf uur is staan Igor en Anna met de 4 × 4 Delica voor de deur. Uitgebreid leggen ze uit hoe alles werkt, inclusief de automatische versnellingsbak. Goed nieuws dus. Daarna stappen we in en rijden naar een authentiek Kygyzisch restaurant. De landkaart komt op tafel en Anna geeft een aantal tips terwijl Igor diverse lekkere hapjes bestelt. We drinken cola en limonade want er is een zero-tolerance beleid op alcohol in het verkeer. Na dit copieuze maal rijden we naar huis in de wetenschap dat morgen de reis echt gaat beginnen.